![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam skrypt up.php
skrypt dostaje z index.php po kliknieciu na button getem dwie zmeinne, zmienna id oraz zmienna pt. do zmiennej pt dodaje jeden i zapisuje do bazy ten wynik. odpowiada za to ta linijka w index.php
Jednak chcialbym to troszke upiekszyc, a najlepiej byloby, aby umiescic ten skrypt dodajacy punkta do index.php a nie do osbnego pliku i wywolywac go javascriptem po nacisnieciu buttona niestety raczkuje w tematyce javascriptu, probowalem cos tam w jquery, a czasu nie mam, aby sie od podstaw uczyc bo przed sylwestrem musze skonczyc a to wlasciwie ostatnia rzecz, ktora mi zostala do zrobienia. Prosze o pomoc. I przepraszam za polskie znaki, ale nie posiadam polskiej czcionki. Ten post edytował daggerski 29.12.2010, 16:28:56 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Użyj ajaxa, inaczej tego nie zrobisz (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy moglbys przytoczyc jakis krotki wzor jak to zrobic bo takze z ajaxem cieniutku u mnie...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 728 Pomógł: 76 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OK w ramach prezentu świątecznego prawie gotowiec z wyjaśnieniami
Funkcja ajax to instrukcja uruchamiająca AJAX z odpowiednimi parametrami u siebie wywołujesz to np tak: Żeby ustawić parametry dla index.php to albo JS -> http://forum.php.pl/index.php?showtopic=52...rt=#entry286748 albo bezpośrednio z PHP do wyboru do koloru (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) To jak rozumiem -> <div class="thumbs"> <li><a href="up.php?id='.$row[0].'&pt='.$row[6].'"> ma być przesłane jako parametry więc sobie z tym pokombinuj Plik index.php
To umieszczasz normalnie w body jako doklejenie funkcji dla inputa
To umieszczasz w sekcji head
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 589 Pomógł: 91 Dołączył: 22.05.2008 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trochę odbiegnę od tematu ale, @amii możesz wytłumaczyć ten kawałek kodu:
Kod odpowiedzi HTTP numer 206 Kod 206 Partial Content Część zawartości – serwer zrealizował tylko część zapytania typu GET, odpowiedź musi zawierać nagłówek Range informujący o zakresie bajtowym zwróconego elementu Chyba w tym przypadku nie powinno być okej. Jakiś wyjątek dla Safari... że niby co Safari nie zwraca poprawnych nagłówków HTTP? W ogóle w warunku najpierw porównujesz e.status a na samym końcu sprawdzasz czy jest undefined. http://frontend.pl/2010/12/undefined-jest-be/ Być może ma to jakiś głębszy sens, którego narazie nie rozumiem, wyjaśnij, rzuć linkiem bo IMHO ciekawe (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 728 Pomógł: 76 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
#luq to co wkleiłem to nie mój kod to tak na marginesie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) kod pochodzi z tego notabene bardzo dobrego kursu JS -> http://www.doman.art.pl/kursjs/kurs/ajax/ajax.html
Ten kawałek kodu zwraca true lub false w zależności od tego czy została zwrócona poprawna strona kodowa. Przeglądarka może np. zwrócić kod 404 itp. co oznacza błąd, dzięki temu mamy zapewnioną obsługę wyjątku dla tego typu sytuacji. W tym kodzie źródłowym mimo, że kurs jak napisałem jest dobry to mogą być błędy. Zauważyłem klika przerabiając kurs a kodu nie testowałem więc.... trzeba by to przetestować.
Ten post edytował amii 30.12.2010, 13:42:30 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 589 Pomógł: 91 Dołączył: 22.05.2008 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten kawałek kodu zwraca true lub false w zależności od tego czy została zwrócona poprawna strona kodowa. Przeglądarka może np. zwrócić kod 404 itp. co oznacza błąd, dzięki temu mamy zapewnioną obsługę wyjątku dla tego typu sytuacji. Sprostowanie - nie żadnej strony kodowej a nagłówek odpowiedzi przesyłany przez serwer. Ja dokładnie wiem co ma robić ten kod tylko zdziwił mnie ten warunek, sprawdzanie zakresu nagłówków, wyjątek dla Safari i to wszystko wrzucone w try + catch... W podanym przez Ciebie linku dostałem w sumie wyjaśnienie. Musze obadać dokładnie nagłówki z zakresu 200 - 300 oraz 304 i zobaczyć ten błąd na Safari (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ale ja bym jednak napisał to tak:
Wtedy nie trzeba tego w try pchać (który jest w JS`ie strasznie wolny) i nie wysypie nam się z powodu braku pola status w zmiennej r. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do tematu wracając.
Jak zapisujesz jakies dane które dodajesz o 1 to nie przekazuj ich poprzez url, bo kazdy na to wpłynie i doda więcej punktów. Przekazuj tylko id i zrób tak:
Tlumacząc: Cytat UPDATE obrazki SET punkty=punkty+1 WHERE Uaktualnij tablę obrazki zmieniając kolumnę punkty na (pobierz wartość z kolumny punkty + 1). Mam nadzieję, ze w miare ok wytłumaczyłem. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.09.2025 - 20:19 |